BATATY
100 g batatów zawiera: 1,2 g białka, 0,6 g tłuszczu, 21,5 g
węglowodanów, 2,5 g błonnika, 320 mg potasu, 47 mg fosforu, 22 mg
wapnia, 19 mg sodu, 13 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 2,5 mikrograma
witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,06 mg witaminy PP, 0,22 mg witaminy B6,
25 mg witaminy C, 4 mg witaminy E (najwięcej wśród warzyw), 52
mikrogramy kwasu foliowego, 320 mg potasu, 47 mg fosforu, 22 mg wapnia,
19 mg sodu, 13 mg magnezu, 0,7 mg żelaza. Bataty zawierają również
beta-karoten i polifenole, substancje o działaniu przeciwutleniającym.
Moja opinia? Wygląda i smakuje jak marchewka :)) ale same pozytywy, pyszne w sałatce, da się super nim najeść. Polecam:)
P.S.
Chcę być z Wami obecna codziennie, ale zbieram informacje na pewien temat, dlatego piszę od wczoraj tak krótko, bo nie chcę Was zarzucać przydługimi nudnymi postami:) lepiej teraz krótko i zwięźle, a później będzie wielkie BUM :)) Idę zjeść jabłko. Buziak:*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz